Santiago Costa Vaqué, escultor i pintor (1895, Móra d'Ebre - 1984, Tortosa).


Santiago Costa i Vaqué

Santiago Costa i Vaqué va néixer el 2 d’agost de 1895 a Móra d’Ebre. Era fill de Joan Baptista Costa i Mani i de Mª Teresa Vaqué i Descarrega. Costa va viure la seva infantesa a la seva vila, concretament a cal "Soguer". De Móra d’Ebre anà a Barcelona on va estudiar a l'Escola d'Art de la Llotja. La primera obra, la va presentar a l'Exposició Internacional d'Art de Barcelona.
 
L’any 1917 es va desplaçar a Madrid on va viure amb el seu cosí, el també escultor de Móra d’Ebre Julio Antonio. A la mort d’aquest, Costa va decidir viatjar a Amèrica del Sud; fou a l’any 1925 quan tornà a Madrid on va celebrar entre els dies 2 i 26 de novembre una exposició a la Sala de la Biblioteca Nacional, una mostra que promogueren la mare de Julio Antonio i en Marià Benlliure, també escultor.

 El rei Alfons XIII fou un dels visitants de l'exposició; en veure l’escultura "Alavés", va dir: "Hay esculturas tan admirablemente hechas que aunque no conozca uno a las personas se da cuenta que el parecido tiene que ser completo" ("La Epoca" 7-XI . "EL Universo" 8-XI).


Tennista

Santiago Costa va fer infinitat d’exposicions: Madrid, Barcelona, Vigo, Reus, Saragossa i Móra. Aquesta darrera al setembre de 1971.
 
Móra d'Ebre i la Ribera d'Ebre sempre van estar presents en la vida i obra de Santiago Costa i la seva obra recorda els seus orígens riberencs. Entre les escultures fetes per Costa s'hi troben: "el remador", obre de bronze de 29.5 cm d'alt; "els sirgadors", de pedra calcària de Calatorao i 37 cm d'alt; "els segadors" també de pedra calcària i 51 cm d'alt, així com "el pagès", "el plantador", "el cavador"... La pintura de Costa també ens mostra l'estimació que tenia per la seva terra. De les nombroses obres fetes destaquen: "el carrer de la barca de Móra d'Ebre", "sínia", "Miravet", "la Picossa", "l'Ebre prop de Móra". Totes aquestes pintures estan realitzades a l'oli i sobre fusta de 53 x37 cm.


Maqueta de l'escultura de Sant Joan Baptista

Santiago Costa sempre que podia visitava la seva vila, on se'l recorda amb un bloc i un llapis a la mà, caminant pels carrers de Móra, direcció a la plaça de Baix, carrer de la Barca i l'aubadera, on Costa podia contemplar els homes del riu: sirgadors, llaguters, pescadors i les noies i nois passejant, gaudint de l'entorn natural del riu Ebre. Costa, enamorat del seu riu, l'Ebre, recollia en el seu bloc tots els instants màgics que la gent i l'Ebre en aquells anys li transmetien; la seva mà no parava de dibuixar el paisatge i la seva gent; el color i la vitalitat dels personatges riberencs s'inmortalitzava en el seu bloc, on les fulles eren dibuixades per les dues cares, unes fulles que recollien minut a minut la sobrietat i el color de la terra així com els cossos i les formes dels homes i dones del riu.
 
L'escultura que va dedicar al seu cosí Julio Antonio és l'obra de Santiago Costa que podem veure a Móra d'Ebre; un monument realitzat gràcies a una subscripció popular promoguda per la revista de Móra d'Ebre "La Riuada". L'obra fou inaugurada l'any 1929 i ubicada al bell mig de la de plaça Dalt.
D'aquesta manera, Costa va voler estar present dia a dia al seu poble.


Sanguina


Altres obres de l'escultor i pintor morenc que es poden veure a la vila són la col.lecció de pintures i dibuixos, i una petita escultura, amb què la seva família va obsequiar l'Ajuntament, i les obres de l'artista que algunes famílies amigues de Costa conserven a casa seva.
Però, on realment es pot gaudir de l'extraordinària obra de Santiago Costa és al Museu d'Art Modern de Tarragona, institució a la qual va cedir la totalitat de les seves obres, quan, a l'any 1983 va tornar a la seva terra.
 
El primer volum del catàleg general dels fons del Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, editat l'any 1988, està dedicat a l'obra de Santiago Costa i Vaque i inclou les escultures, els dibuixos i les pintures d'aquest important artista riberenc.
 
La primera part del catàleg inclou l'obra escultorica de Costa. Un total de 57 escultures estan classificades i reflectides en aquestes apartat. Entre elles cal esmentar "Minerva", obra de bronze de 150 cm. d'alt; "El Alavés", de terracotta i 31,5 cm. d'alt; "Diana", de bronze de 92,5 cm d'alt i "Sant Francesc d'Assís", d'escaiola i de 106 cm d'alt.
La segona part està dedicada a 140 dibuixos fets per Costa, referits majoritariament a la figura femenina i al estudi del seu cos.
 
La pintura de Costa es detalla en la tercera i última part del catàleg. 113 obres donen a conèixer la seva tècnica, en els paisatges riberencs, de l'Aragó i de Madrid i en les marines.
L'artista va morir el dia 3 de febrer de 1984 a Tortosa. L'any 1994 la seva família va decidir traslladar les restes de S.Costa a Móra d'Ebre, on descansen al panteó de casa "El Soguer".
 
Tot i que Móra d'Ebre ja va dedicar fa uns anys a Santiago Costa l'obra escultorica situada a la plaça de baix (realitzada per Joan Segú, un altre escultor fill de la vila), amb motiu dels 100 anys del seu naixement, que es compleixen l'any vinent, seria un bon moment per recordar aquest il.lustre morenc que sempre tingué present la seva vila i la immortalitzar mitjançant les seves obres.

La celebració del centenari del naixement de Santiago Costa ha de impregnar el seu poble nadiu.



Bibliografia
S. Costa - B. Messeguer
Dos Artistes de l'Ebre Català
A. Cot i Miró – 1986


Santiago Costa i Vaqué
Catàleg d'escultura, dibuix i pintura
Editat per l'Excma. Diputació de Tarragona- 1988


SANTIAGO COSTA, VISITANT MÓRA D'EBRE:

· Estàtua a Julio Antonio (plaça de Dalt).
· Casa nadiua, placa (carrer Julio Antonio)
· Font-homenatge a Santiago Costa de l'escultor Joan Segu (avinguda Comarques Catalanes).


Publicat a moradebre.org al juny de 2009

Joan Launes